90/384 AT OTOMATİK OLMAYAN TARTI ALETLERİ YÖNETMELİĞİÜlkemizin AT ile uyum çalışmaları sonucunda 17.04.2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.01.2006 tarihinde mecburi yönetmelik olarak uygulanmaya başlanan “90/384 AT OTOMATİK OLMAYAN TARTI ALETLERİ YÖNETMELİĞİ” ile tartı aletlerinin üretimi, piyasaya ilk arzı vb. konularda yeni düzenlemeler getirilmiştir.
Yönetmelik ülkemizde ve birliğe üye ülkelerde kısaca aşağıda açıklandığı şekilde uygulanmaktadır.
Üretici öncelikle her modeli için Onaylanmış Kuruluşa başvurarak AT Tip Onay Sertifikasını alır. Bu prosedür (90/384/AT Modül B Ek II Madde 1) için Onaylanmış Kuruluş numune üzerinde direktifin gerektirdiği tüm testleri yaparak ürünü belgelendirir. Ayrıca Onaylanmış Kuruluştan alınan tüm AT Tip Onay ve Yetki Sertifikaları T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bildirilmek suretiyle kayıt ettirilir. (90/384/2006 – 34-016)
Bu prosedürden sonra tartı aletinin piyasaya sürülmesi aşamasında üreticinin imal ettiği her tartı aletinin tipe uygunluğun kanıtlanması için verifikasyon işlemleri yerine getirilir. Verifikasyon işleminden sonra tartı aleti artık yasal metroloji kapsamında kullanılabilir.Verifikasyon Onaylanmış Kuruluş tarafından yapılmış ise Certificate Of Conformity, Onaylanmış Kuruluştan yetki almış üreticisi tarafından yapılmış ise Declaration Of Conformity (Uygunluk Beyanı A2) belgesi düzenlenerek kullanıcıya teslim edilir.
Verifikasyon işlemleri için yönetmelikte üç seçenek belirlenmiştir. Bu prosedürdeki işlemler AT Komisyonunca bu modüller ile görevlendirilmiş Onaylanmış Kuruluşlar veya Onaylanmış Kuruluştan yetki almış (Sadece D modülü için) üreticiler tarafından uygulanır.
-
Birinci seçenek (Modül F Ek II Madde 3) tartı aletinin Onaylanmış Kuruluş tarafından tipe uygunluğu, muayene, test ve mühürleme işlemlerinin yerine getirilerek piyasaya ilk arz sürecini
-
İkinci seçenek (Modül D Ek II Madde 2, Üretim Kalite Güvence Modülü) tartı aletinin Onaylanmış Kuruluştan yetki almış üreticisi tarafından tipe uygunluğu, muayene, test ve mühürleme işlemlerinin yerine getirilerek piyasaya ilk arz sürecini,
-
Üçüncü seçenek ise (Modül G Ek II Madde 4) seri üretimi yapılmayan, özel olarak imal edilmiş tartı aletinin Onaylanmış Kuruluş tarafından muayene, test ve mühürleme işleminin yerine getirilerek tartı aletinin piyasaya ilk arz sürecini kapsar.
-
Tüm bu işlemlerden sonraki süreçte Tartı Aletinin 3516 Sayılı Ölçü ve Ayarlar Kanunu gereğince 2 yılda bir periyodik muayenesinin yaptırılması, tartı aletinin kimliğini gösteren işaretlerin ve metrolojik verilerin değiştirilmesine karşı koruma sağlayan mührün korunması kullanıcının sorumluluğundadır.
-
Yönetmeliğin 2A maddesinin kapsamına girmeyen tartı aletleri (ticari işlemlerde kullanılmayan) için tip onayı ve verifikasyon mecburiyeti yoktur.Bu tartı aletleri Yeşil M ile işaretlenmez. Tanımlama olarak üreticisinin markası,tartı aletinin kapasitesi “Alım Satım İşlerinde Kullanılamaz” ibaresi belirtilir ve CE işareti iliştirilir. Üretici, Tartı aletinin 89/336/AT Elektromanyetik ve 73/23/AT Alçak Gerilim yönetmeliklerine uygunluğunu deklare eder veya uygunluk beyanını tartı aleti ile birlikte kullanıcısına teslim eder.